top of page
WORSHOP
'HET KIJKGESPREK'

Stel je eens voor . . .

Je staat er mogelijk niet altijd bij stil, maar iedereen heeft het; creativiteit en verbeeldingskracht. Je denkt misschien dat die eigenschappen alleen essentieel zijn voor kunstenaars, maar we gebruiken het allemaal. Iedere dag! Zónder zouden we bijvoorbeeld niet eens onze kleding kunnen uitkiezen of kunnen bedenken wat we vandaag willen gaan doen.

Creativiteit en verbeeldingskracht zijn dus belangrijk om in mogelijkheden te kunnen denken. Bijvoorbeeld over de toekomst. Verbeeldingskracht wordt niet voor niets ook wel ‘voorstellings-vermogen’ genoemd. Het vermogen dus om je iets voor te kunnen stellen. Een nieuwe kleur badkamertegel, een passend verjaardagscadeautje voor je nichtje die je al jaren niet hebt gezien, een buurtvereniging ter bevordering van ‘groene’ daken of voor de stoutmoedigen onder ons misschien zelfs wel een wereld zonder oorlog (Waarom probéren we het nou niet gewoon eens!?). Je kijkt wat rond in een boekwinkel, het internet of de plaatselijke Kringloopzaak, kletst wat met een collega en jawèl, daar is het: inspiratie!

Kunst op recept

Wil jij ook je creativiteit en verbeeldingskracht ontwikkelen? Of ben je op zoek naar nieuwe inspiratie om je eigen unieke artistieke taal te helpen (her)vinden? Een ‘Kijkgesprek' kan je uitdagen om je horizon te verbreden. Door te kijken naar kunst en er vervolgens met anderen over in gesprek te gaan daag je jezelf en ook de ander uit. Steeds vaker schrijven artsen dan ook in plaats van pillen een dosis kunst of natuur voor. Kijken naar kunst blijkt namelijk vaak hetzelfde effect te hebben als een wandeling in de natuur. Bedenk zelf maar eens hoe je reageert bij het zien van een adembenemend (het zegt het eigenlijk al) uitzicht vanaf een duintop, een indrukwekkend schilderij of prachtig uitgelichte foto!

Kunst is meer dan entertainment of een ontsnapping uit het dagelijkse.

Het is geen luxe. Kunst en esthetiek blijken enkele van de meest betekenisvolle ervaringen te zijn die we hebben. Onderzoekers Susan Magsamen en Ivy Rross, die hiermee al 25 jaar bezig zijn, stellen dat kunst net zo essentieel is als slaap, beweging en voeding.

Onze workshop ‘Het Kijkgesprek’ is ook een ‘tool’ om je eigen unieke waarden te (her)ontdekken. Hierdoor kun je inspiratie opdoen om jezelf op een andere, en tegelijkertijd juist meer eigen, unieke manier te uiten.

Locatie

Een 'Kijkgesprek' kan plaatsvinden op een door jou zelf gekozen locatie of in een museum, galerie, beeldenpark of andere denkbare plek in Nederland. ​Door het gezamenlijke aspect is een 'Kijkgesprek' bij uitstek geschikt voor bedrijven of organisaties die de onderlinge samenhang willen versterken en creativiteit willen aanmoedigen. 

Duur

Afhankelijk van de wensen van de deelnemers kan de workshop variëren van 2,5 uur tot 5 uur. 

Kosten

De kosten van een workshop en overige informatie kun je opvragen door een e-mail te sturen naar Aafke de Jong: info@aafkedejong.nl of bel: 06 142 69 434. ​ ​

 

Klik hier voor informatie over onze andere workshops of scrol door de website voor een breder beeld van AFK.

Workshop Art Dialogues @ Museum Beelden aan Zee - AFK Away From Keyboard Aafke de Jong

Deelnemers bespreken met elkaar wat zij zien in een kunstwerk

'It is not what we
look at that matters,
it is what we see'

- Henry David Thoreau

Je wereld weerspiegeld zien in een paar verfstreken

We hebben allemaal het vermogen om beelden (zoals foto's en kunstwerken) te begrijpen. Het is best bijzonder om te beseffen dat we in een paar klodders verf, vlakken of kleuren van alles kunnen zien. Hoe we kijken en wat we erin zien is echter heel persoonlijk. De één krijgt tranen in de ogen bij een werk van Rothko, terwijl de ander er straal voorbij loopt. Kijken is dus subjectief. Het vertelt ons veel over onszelf. Hoe je een kunstwerk interpreteert zegt bijvoorbeeld veel over onze opvoeding, onze opleiding, de sociale omgeving waarin we opereren, ons karakter en de ervaringen die we tijdens ons leven hebben opgedaan. Maar ook over hoe wij de wereld willen zien en welke mogelijkheden we zien. Juist daarom kan het zo inspirerend en verrijkend zijn om samen met anderen te kijken. Hoe kijkt die ander? En wat kan ik daarmee? Zo kun je meer over jezelf ontdekken en dat kan weer van belang zijn voor de kunst die je wilt maken.


De kunst van het kijken naar kunst

Door de overvloed aan beelden in de huidige maatschappij lopen we al ‘zappend’ en ‘swipend’ in luttele seconden langs de schilderijen in een museum. We willen vooral niet het gevoel hebben iets te missen. Maar missen we op deze manier niet juíst veel? In de workshop 'Het Kijkgesprek' nemen we dan ook echt de tijd om een kunstwerk van dichterbij te bekijken. Kunst kan onze nieuwsgierigheid opwekken en onze zintuigen aanscherpen. Maar het samen kijken is misschien nog wel belangrijker! Samen ontdekken we de meerwaarde van het delen van wat we zien, krijgen we meer begrip voor elkaars standpunten en ontstaat er ruimte voor een meer inhoudelijke dialoog. Hoe mooi (èn inspirerend) is dat!?


Kijken, denken, delen, doen!

Mede geïnspireerd door de manier van kijken zoals bijvoorbeeld in Visual Thinking Strategies (VTS)* bespreken we met de groep en in tweetallen een aantal kunstwerken. Via een aantal lichtvoetige en speelse opdrachten, maar ook via wat meer reflectieve vragen duiken we langzaam maar zeker dieper het kunstwerk in. Zo ontstaat er een nieuw verhaal. Jouw verhaal!

Anders dan de naam van de training ('Het Kijkgesprek') doet vermoeden brengen we de dag niet alleen pratend door. We gaan ook zelf aan de slag. Je maakt onder begeleiding je eigen interpretatie van het besproken kunstwerk of een ode aan de kunstenaar. Daarnaast maken we met de hele groep een ‘Gesamtkunstwerk’ naar aanleiding van een kleine voorbereidende thuisopdracht.


 

*Wij zijn VTS-gecertificeerd (VTS = Visual Thinking Strategies). VTS is een methode speciaal ontwikkeld om met meer aandacht naar kunst te leren kijken en daar met elkaar ideeën over uit te wisselen. AFK Away From Keyboard heeft op basis hiervan een eigen methode ontwikkeld, genaamd 'Het Kijkgesprek'.

Onderzoekers Susan Magsamen en Ivy Rross stellen in 'Your brain on art: How the arts transform us' dat kunst net zo essentieel is als slaap, beweging en voeding.

bottom of page