top of page
EITULOVNI

 dans, live muziek, poëzie en beeldende kunst in een bosmeertje  

Zwevende poëzie

Eitulovni is een locatievoorstelling in en rond een bosmeertje, speciaal gemaakt voor de eerste editie van het Into The Great Wide Open Festival op Vlieland (2009), één van de Waddeneilanden in het noorden van Nederland.

Een houten boshut bedekt met de poëzie van de Nederlandse schrijver Slauerhoff (zelf geboren en getogen op het eiland). Oude woorden die langzaam uit de bodem van het meer opdoemen, weemoedig drijvend op het water, ons herinnerend aan een tijd waarin woorden nog niet eens bestonden. De zusjes gaan gewoon het water in, zonder aarzelen, zonder ontwenningsverschijnselen, zonder cultuurshock, onder heimwee. Omdat het moet.

Tijdens een deels gezongen en gezwommen duet op de grens van land en water accepteren de twee zussen (Aafke en Hanneke de Jong zijn in het echt ook zussen) het water als hun enige ontsnapping.

De eilanden in Noord-Holland - een beschermd gebied dat bekend staat als de 'Waddeneilanden' - worden langzaam maar zeker teruggevorderd door het stijgende water. Hun enige kans om te overleven is zich eraan over te geven.

Team Eitulovni - Into The Great Wilde Open Festival

Een vage herinnering, opgeroepen door de roep van de sirene, verleidt de zusjes om het water in te gaan, om voor eens en voor altijd terug te keren naar waar ze lang, lang geleden vandaan kwamen. Het proces van inversie is begonnen. De involutie (de titel 'eitulovni' is een omkering van het woord 'involutie') van de mensheid op aarde. Van bipod tot amfibie en van amfibie tot vis. Of misschien nog verder terug? Totdat er geen scheidslijn meer zichtbaar is tussen land en water en tussen henzelf en de wereld. 

Waar het normaal gesproken niet goed is om te lang achterom te kijken, lijkt dit voor de zusjes de enige kans op een toekomst.

'Eitulovni' is een omgekeerde voorstelling. Het gaat over de angst voor de toekomst van onze natuurlijke omgeving. Kunnen we de natuur teruggeven wat ze verdient?

VIDEO

Concept Aafke de Jong en Hanneke de Jong

Choreografie en dans Aafke de Jong

Muziek en zang Hanneke de Jong

Poëzie J.J. Slauerhoff

Stage setting advies Jonas de Witte

Sound engineering Rinus Aarts

bottom of page