top of page
MemoriesOfTheBody-choreographyAafkeDeJong1_edited_edited_edited.jpg
WAT IS AFK?
WAT IS AFK?
MemoriesOfTheBody-choreographyAafkeDeJong3.jpg

Recente ontwikkelingen in de psychologie besteden meer aandacht aan het idee dat herinneringen niet alleen in onze hersenen worden opgeslagen, maar ook in ons lichaam. Mensen die menen een bepaalde ontregelende gebeurtenis - misschien een trauma - mentaal te hebben verwerkt, kunnen toch last hebben van gerelateerde lichamelijke klachten. Omgekeerd kan het ook zo zijn dat lichamelijke wonden al lang geleden genezen zijn, terwijl je toch angst kunt blijven voelen bij het waarnemen van bepaalde signalen. Waar het om herinneringen gaat, kunnen zowel de geest als het lichaam even belangrijk zijn. Zoals psychiater en psychosocialist Jacob Levi Moreno opmerkte:

'The body remembers what the mind forgets.'

AFK Away From Keyboard initieert een onderzoek in dans en muziek waarin onze herinneringen centraal staan. Hoe nestelen herinneringen zich in ons lichaam? Een eerste proeve, waarvoor choreografe Aafke de Jong een 83-jarige vrouw interviewde die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Java (Indonesië) is geboren, werd uitgevoerd voor het Indisch Herinnerings Centrum (gevestigd in Museum Sophiahof) in Den Haag in mei 2023 tijdens het programma van de 'Indische Salon' - De onzichtbare littekens, dat ging over de impact van oorlog op het leven van gezinnen, individuen en samenlevingen.

Naast een ode aan de familie en achtergrond van deze vrouw wil AFK meer aandacht besteden aan het feit dat zowel de psychologische als fysieke gevolgen van oorlog (en ander trauma) van generatie op generatie worden doorgegeven.

AFK hoopt dit project, waarin de herinneringen van meerdere mensen centraal staan ​​(niet noodzakelijk allemaal gerelateerd aan trauma en oorlog), verder uit te kunnen werken onder de naam ‘It Didn’t Start With You’, naar het citaat van Mark Wolynn, een vooraanstaand expert op het gebied van erfelijk familietrauma.

_____

Credits

Concept en choreografie Aafke de Jong

Herinnering en voice over Sylvia Erschen

Dans Kamee Frieling

Muziek Ferdinand van Duuren

Met dank aan:

Voorstellingen waren te zien bij:

Indische Salon/Indisch Herinnerings Centrum/Museum Sophiahof Den Haag

 

Symposium Leven met het (on)mogelijke/

Villa Berg en Dal Baarn

AafkeDeJong-indischherinneringscentrum-dans-choreografie-memories-of-the-body.png
Museum Sophiahof-AFK Away From Keyboard.png

Memories of a body

bottom of page