top of page
Tanpa Wajah _ Without a Face_edited_edited_edited.jpg
WAT IS AFK?
WAT IS AFK?

VRIJDAG 28 MAART 2025

MUSEUM SOPHIAHOF / INDISCH HERINNERINGSCENTRUM DEN HAAG

16:30 - 20:00 uur

De performance is onderdeel van de Talkshow & Dialoogtafel Cultuuroverdracht of -vernietiging?

Meer info en aanmelden via deze link:

foto: Herwin Wels

In opdracht van de Stichting Indisch Erfgoed maakte AFK de theaterdans-voorstelling Tanpa Wajah / Without a Face, naar aanleiding van het toen recent verschenen boek Daar werd wat verschrikkelijks verricht -  Slavernij in Nederlands-Indië (2015) van Reggie Baay, over slavernij in voormalig Nederlands-Indië. Nu, anno 2025 is dit thema helaas nog steeds actueel. Het Indisch Herinneringscentrum / Museum Sophiahof in Den Haag heeft AFK daarom gevraagd de performance opnieuw uit te voeren. Aafke besloot een remake te maken in de vorm van een dialoog tussen een danseres en een drummer. Beweging, muziek en kostuums (deels gemaakt van kroepoek) zijn ingezet om elkaar te versterken. Hiermee maakt zij de depersonalisatie in voormalig Nederlands-Indië tijdens de VOC-periode en zelfs lang daarna, toen de slavernij al officieel was afgeschaft, invoelbaar.

 

​Het boek van Reggie Baay belicht de verborgen slavernij in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. De auteur geeft niet alleen een gedegen beschrijving van het slavernijverleden in die regio, maar probeert ook een antwoord te vinden op de vraag waarom er in Nederland wel (wat) aandacht is voor slavernij in het “Westen”, maar niet zozeer voor de praktijk van het kopen, houden en verkopen van slaven in het “Oosten. In vergelijking met andere landen was Nederland erg laat met de afschaffing van de slavernij, namelijk pas in 1863.

Flyer_Tanpa_Wajah_-_websitejpg.jpg

Ook al is de koloniale samenleving verdwenen, de mentaliteit van onderdrukking is helaas nog steeds aanwezig in het dagelijks leven van vandaag op vele plekken ter wereld. In deze performance verwerkt AFK haar visie op de willekeurige, onverschillige, soms wrede, maar vooral ongelijke behandeling van de lokale bevolking door de witte overheerser.

 ​

Tanpa Wajah/Without a Face werd onder meer uitgevoerd tijdens het TongTong Festival in 2015 in Den Haag, in het Indisch Herinneringscentrum / Museum Sophiahof in Den Haag, in ArtCafé SamSam in Apeldoorn en in de Lokhorstkerk te Leiden tijdens het 19e Colloquium Neerlandica georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek.

foto's: Hans Kleijn en Herwin Wels

_____

Credits

Concept & regie 

Aafke de Jong

Dans 

Rahmida Dewi Patmawati

Drums

Sander van Elferen

Kostuums

Aafke de Jong

Tanpa wajah / Without a face

bottom of page