top of page
TANPA WAJAH / WITHOUT A FACE

Foto's: Hans Kleijn en Herwin Wels

In opdracht van de Stichting Indisch Erfgoed maakte Aafke de theaterdans-voorstelling Tanpa Wajah / Without a Face, naar aanleiding van het toen (2015) recent verschenen boek 'Daar werd wat verschrikkelijks verricht -  Slavernij in Nederlands-Indië' van Reggie Baay, over slavernij in voormalig Nederlands-Indië.

​​

Het boek belicht de verborgen slavernij in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. De auteur geeft niet alleen een gedegen beschrijving van het slavernijverleden in die regio, maar probeert ook een antwoord te vinden op de vraag waarom er in Nederland wel (wat) aandacht is voor slavernij in het “Westen”, maar niet zozeer voor de praktijk van het kopen, houden en verkopen van slaven in het “Oosten.

​​

Tanpa Wajah / Without a Face gaat over de depersonalisatie van mensen in voormalig Nederlands-Indië tijdens de VOC-periode en zelfs lang daarna, toen de slavernij al officieel was afgeschaft. In vergelijking met andere landen was Nederland erg laat met de afschaffing van de slavernij, namelijk pas in 1863).

Hoewel het stuk geen verhaal verbeeldt, toont het AFK's visie op de wrede, willekeurige, onverschillige, maar vooral ongelijke behandeling van de blanke 'meester' en zijn slavin, een Javaanse vrouw. Ook al is de koloniale samenleving verdwenen, de mentaliteit van onderdrukking is helaas nog steeds aanwezig in het dagelijks leven van vandaag, in Nederland en overal ter wereld.

De voorstelling wisselt af tussen plechtigheid en humor, en beweging, tekst, stem, muziek en kostuums (deels gemaakt van kroepoek) zijn ingezet om elkaar te versterken.

 ​

Tanpa Wajah/Without a Face werd onder meer uitgevoerd tijdens het TongTong Festival in 2015 in Den Haag, in ArtCafé SamSam in Apeldoorn en in de Lokhorstkerk te Leiden tijdens het 19e Colloquium Neerlandica georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek.

Poster Tanpa Wajah/Without a Name - Aafke de Jong - picture: Jonas de Witte (Beeldontwerp)

Concept, choreografie, scenografie

en deel kostuumontwerp 

Aafke de Jong

Dans 

Rahmida Dewi Patmawati

Acteur

Boudewijn Scholten

Deel van kostuumontwerp 

Remona Poortman 

Muziek 

Craig Armstrong, Aphex Twin,

Sweelinck, The Kilima Hawaiians 

Houten stoel

Onno de Ronde 

Foto: Jonas de Witte/Beeldontwerp

bottom of page