top of page
WIE IS AFK?
AFK Away From Keyboard - Aafke de Jong
foto: Jaap Berends

AFK werkt vaak samen met kunstenaars en performers uit binnen- en buitenland. Tijdens het maakproces gaat ze samen met hen op onderzoek. Daarbij staat telkens de vraag centraal welke vorm het beste aansluit bij de inhoud. Elke danser, muzikant, componist, schrijver, brengt een specifieke kunstvorm en achtergrond in om deel te nemen aan een gelijkwaardige dialoog. Door deze samenwerking wil AFK zichzelf keer op keer opnieuw uitvinden. AFK hoopt dat deze ontmoeting het publiek op vele niveaus iets geeft waarmee het zich kan identificeren. ​

Hier kun je meer lezen over de samenwerkingen van AFK.

Hier kun je een introductievideo over Aafke de Jong bekijken.

Video van Cassandra Onck en Aafke de Jong voor ArtEZ Studium Generale. Camera en edit: Koen Kievits

Inspiratie en visie

Aafke de Jong (1971) studeerde in 1993 af aan de Rotterdamse Dansacademie (nu Codarts Hogeschool voor de Kunsten) waar ze werd opgeleid in hedendaagse westerse dans. Ze maakte kennis met een andere waarheid toen zij na haar studie dans in Indonesië ging studeren. Daar raakte ze gefascineerd door de introspectieve, gestileerde bewegingsstijl die de adem heel bewust inzet en daardoor tegelijkertijd zowel ingetogen als expressief kan zijn. Een stille kracht.

'Misschien ligt de waarheid wel meer in de stilte, dan in ons vluchtige dagelijkse bestaat met allerlei afleidingen?', vraagt zij zich regelmatig af. Kunnen we niejuist door de stilte te laten spreken - in muziek, in beweging, in ons dagelijks leven - dichter bij onze kern komen? 

Dichterbij wat en wie we zijn in relatie tot onze omgeving, onze medemens, de natuur? 

Aafke heeft altijd een diepe fascinatie gevoeld voor het verleden, want er is zoveel dat we zouden kunnen leren van de geschiedenis. En van het kijken naar de natuur.

Als kind ging ze graag naar de kalksteengroeve in het oosten van Nederland, om samen met haar vader de aarde af te graven op zoek naar fossielen. Processen in de natuur - en dus in onszelf - zijn een grote bron van inspiratie en troost in het leven en werk van Aafke. 

 

AFK's multidisciplinaire dansvoorstellingen en ook haar grafische werk tonen een grote aandacht voor detail en resoneren een gevoeligheid voor haar omgeving. Aafke is geïntrigeerd door onze verborgen innerlijke wereld en de acties die we laten zien. Beide 'werelden' lopen vaak niet synchroon, wat haar tegelijkertijd zowel fascineert als treurig stemt. Een terugkomend element in haar werk. ​

Voor AFK is het maakproces een zoektocht naar de essentie van ons mens-zijn. Het proces van het maken van een performance of ander soort kunstwerk is Aafke's manier om haar ongefilterde blik op deze wereld te delen. Of het nu een leeg podium is of een blanco vel papier, voor Aafke is het het ultieme gevoel van vrijheid. Een manier om haar nieuwsgierigheid te bevredigen en een poging om de wereld om zich heen te begrijpen. Maar nooit helemaal. AFK zoekt niet naar klinkklare antwoorden. Er moet ruimte blijven bestaan voor het mysterie.

bottom of page