top of page
gong-munchen_iwan_gunawan_aafke_de_jong-2_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited
WAT IS AFK?
WAT IS AFK?
Schermafbeelding 2018-11-04 om 10.09_edited.jpg

In 2018 werden Aafke de Jong en componist van hedendaagse gamelanmuziek Iwan Gunawan (Bandung, Indonesië) uitgenodigd door de stad München (Duitsland) om te verblijven in International Artist Residence Villa Waldberta. Dit om ​​nieuw werk (GONG) te creëren voor het Internationales Gamelan Musikfestival München georganiseerd door het Münchner Stadtmuseum.

Een vraag die Gunawan en De Jong fascineerde tijdens hun verblijf in was of en hoe de resonantie van gong-achtige instrumenten een gevoel van oneindigheid tussen dansers, muzikanten en publiek zou kunnen realiseren. ​

In samenwerking met Iwanson International School of Contemporary Dance hebben we een auditie kunnen organiseren, waarvoor onze dank.

Tijdens de audities volgden deelnemers een workshop hedendaagse dans onder leiding van Aafke, waarin elementen uit de traditionele Balinese dans werden verwerkt. De workshop werd muzikaal begeleid door de Balinese musicus en componist Made Arnawa (destijds ook resident van Villa Waldberta) en musicus, ethomusicoloog en hoofd Muziekafdeling van het Münchner Stadtmuseum, Andras Varsanyi. ​

Tijdens het symposium gedurende het International Gamelan Musikfestival München gaven zowel Gunawan als De Jong een presentatie over hun werk.

De voorbereidingen tijdens de residency waren een opmaat naar een nieuw werk genaamd GONG.

Aafke gaf ook een lezing voor de studenten van de Iwanson School of Contemporary Dance over haar inspiratiebronnen.

Klik hier om meer over GONG te lezen en te zien

International artist residency
Villa Waldberta/Munchen

bottom of page